FOTO: Novocirkusový workshop i hodnocení nejlepších snímků. Dismančata se vrátila na Young Film Fest.

20. říjen 2021

I tento rok měla starší Dismančata možnost zúčastnit se akce Young Film Fest. Takto na letošní ročník ve svém textu vzpomíná naše asistentka (roku) Luisa Marešová.

Seděli jsme v prostorné bílé místnosti s vysokými stropy. Byli jsme zachumlaní do dek a sledovali filmy promítané na zdi.

Dismančata na přelomu členství a asistentství měla možnost zúčastnit se 5. ročníku festivalu filmů pro mladé diváky v kategorii 15 - 17 let. V neděli 3. října jsme se stali váženými porotci a strávili den v Centru současného umění DOX. Z pohodlného sezení na polštářích nás po chvíli vytrhly přichystané workshopy. Vybrat jsme si mohli buď hudební, střihačský nebo cirkusový pod vedením tanečníků z Losers Cirque Company.

Po společném obědě jsme se vrátili k dalším filmům. Letošní soutěžní snímky se nesly v duchu hledání sebe sama. Sledovali jsme mladou a úspěšnou fitness trenérku v polském filmu SWEAT, který zobrazoval, jak moc jiný je její život na sociálních sítích a mimo ně. V holandském filmu Paradise Drifters plném náhlých zlomů jsme viděli trojici mladých lidí, kteří se snaží odpoutat od své minulosti a vypravují se z Holandska na jih s přesvědčením, že někde každý najde své místo. Filmy uzavíral německý snímek KOKON aneb Léto v Kreuzbergu, ve kterém jsme viděli svět očima čtrnáctileté Nory. Její svět se rozkládá v několika ulicích berlínské čtvrti Kreuzberg a v tuto chvíli se točí okolo chovu housenek a uvědomování si své (nejen sexuální) identity.

Závěrem dne jsme filmy ještě jednou prodiskutovali a následně ohodnotili. Největší úspěch měl film KOKON aneb léto v Kreuzbergu od režisérky Leonie Krippendorff.

A se zapadajícím sluncem jsme vycházeli z typické dřevěné vzducholodě a loučili se. Můžeme být zvědaví, jaké další filmy, workshopy a zážitky přinese příští ročník festivalu.

Spustit audio