Ivana a Jan Bendovi: Člověk se musí o své štěstí postarat

11. duben 2018

Přední čeští architekti Ivana a Jan Bendovi odešli na sklonku osmdesátých let nejprve do Kanady, stěžejní část svého úspěšného profesního uplatnění však prožili v Číně.

Během více než čtvrtstoletí svého tamního působení mají za sebou několik stovek projektů, zejména rezidenční povahy. K jejich oceňovaným stavbám však patří i originálně řešené hotelové stavby, mj. exkluzívní hotely Tonino Lamborghini, Crowne Plaza a Four Points by Sheraton ve městě Sūzhōu (Su-čou), které je vyhlášené svými nádhernými zahradami a pamětihodnostmi, z nichž některé byly zařazeny do seznamu památek UNESCO.

Komerční komplex Hangzhou China

Čína je skutečně skoro jiná planeta. Je něčím, co by snad každý z Čechů měl poznat, protože právě tím dostanete představu o velikosti globálního problému.
Ivana Bendová

Současnou Čínu bezpochyby oba znají lépe než kdokoliv jiný. Přitom nikdy nezůstali uzavřeni ve svých kancelářích: mají dar originálních zobecnění, dokážou přesně vnímat a neotřele glosovat také české reálie, ať už související s architektonickou tvorbou, anebo společenským klimatem. Mnohaletá profesní i životní zkušenost získaná v zahraničí jim k tomu poskytuje patřičný odstup a také nadhled.

Chrám svatého Víta je mimochodem jedním z nejvyšších mrakodrapů v Čechách. Ale kdyby Matyáš z Arrasu šel žádat o stavební povolení dnes, tak by ho Karel IV. nepostavil, protože by mu magistrát řekl, že ten barák je moc vysoký a veliký, ještě k tomu na kopci, a je také moc moderní a do románské Prahy se vůbec nehodí…
Jan Benda

Hotel Sanya China

Jako Češi bychom měli být hrdí na to, co se tu událo, že tu lidi žijí v krásné zemi, která má všechno, co člověk k životu potřebuje. Nemáme důvod stěžovat si, co všechno ještě nefunguje – ta země udělala obrovský skok dopředu.
Ivana Bendová

Jejich profesní i soukromý život byl ještě donedávna rozkročen mezi Torontem a Prahou, nachystáni na střídavé pobyty „tady a tam“. Nyní oba směřují k trvalejšímu zakotvení v Kanadě, kde se v duchu romantického návratu k indiánkám svého mládí navracejí k přírodě, houbaří, projektují a stavějí rodinný dům uprostřed nově vysazované zeleně.

Vracíme se sem rádi, všechno je bezvadné do chvíle, kdy člověk narazí na přežitky minulé doby - lidi stále spoléhají, že se o ně někdo postará. A pak jsme si zvykli na to, že se lidi k sobě slušně chovají. To je hodnota, které se nemíníme vzdát.

autor: Václav Flegl
Spustit audio