Klimatická krize není gender neutrální, varuje OSN

10. říjen 2023

Riziková těhotenství, gender podmíněné násilí nebo dětské sňatky. To jsou některé z nepřímých důsledků globálního oteplování. Stejně jako růst chudoby a zhoršování zdravotní péče. Podle OSN dopadají hlavně na ženy a dívky. Vyplývá to z úterní zprávy Populačního fondu OSN, agentury pro sexuální a reprodukční zdraví.

Sexuální a reprodukční zdraví a práva žen podle zprávy zohledňuje ve svých klimatických plánech jen 38 ze sledovaných zemí, tedy necelá třetina. Hodně států, jako například Jižní Súdán, Pobřeží slonoviny nebo Seychelly si uvědomuje přímé a nepřímé důsledky klimatické krize na zdraví matek a novorozenců.

Čtěte také

Extrémní vedra můžou zvýšit úmrtnost novorozenců a matek a znamenají i riziko pro těhotné ženy, a to jsou předčasné porody nebo větší výskyt těhotenské cukrovky.

Důsledkem oteplování je i nedostatek potravin a podvýživa, což už zažívají lidé ve čtyřech afrických zemích: Burkina Faso, Mali, Somálsko a Jižní Súdán.

Extrémní počasí, například vlna veder živelní pohromy, znamenají velký tlak na chudé rodiny, takže násilnosti nebo dětské sňatky jsou podle OSN jejich důsledky.

Problém dětských sňatků zmiňuje ve svém klimatickém plánu ale jen Vietnam. Uvádí, že v období krizí dětských sňatků přibývá, protože tak některé rodiny řeší svou chudobu. Ale i v Bangladéši stoupl o polovinu po vlnách veder počet dětských nevěst ve věku do čtyř let.

Čtěte také

Víc najdete v audiu pořadu Věda Plus, připravila Helena Berková. Od moderátora Lukáše Matošky se také dozvíte:

Cenu Nadace VIZE 97 získal irský matematik John Lennox, známý svojí obhajobou křesťanství. Jaké argumenty má proti ateistům?

Největší přehlídka technologických nápadů a inovací na jednom místě, to je hlavní konference Týdne inovací.

Káva ve správné dávce je zdraví prospěšná, její pití snižuje riziko některých civilizačních onemocnění. Jak ale odhadnout správnou míru?

A podíváme se do českého centra, které se zabývá vývojem ve velmi perspektivní oblasti, vývojem čipů.

Spustit audio

Související