Moderní vrtná souprava zkoumá podzemí blízko Vřídelní kolonády v Karlových Varech

10. květen 2024 11:35

V blízkosti Vřídelní kolonády v Karlových Varech začala fungovat moderní vrtná souprava. Za úkol má provést průzkum podzemí bohatého na horké minerální prameny, který je klíčový pro pochopení složitého hydrogeologického systému v této oblasti.

Tým specialistů využívá technologii k detailnímu průzkumu podloží levého břehu řeky Teplé. Skupina geologů postupuje opatrně, jejich výzkum se totiž odehrává v nejvíce chráněné lázeňské zóně – v území s častým výskytem horkých pramenů.

„Provádíme hydrogeologický průzkum v centru vývěrové zóny na levém břehu řeky, který se týká výstupních cest termální vody k povrchu,“ vysvětlil Tomáš Vylita, který je za současný hydrogeologický průzkum odpovědný. Podle něj je současný podzemní průzkum výjimečný. Především hloubkou dvojice vrtů, do které se chtějí specialisté dostat v těsné  blízkosti známé kolonády.

Výsledky výzkumu budou důležité pro způsob jímání pramenů v budoucnu

„Zkoumáme sklon a směr té hlavní výstupné cesty dvojčetem hlubších vrtů, 160 metrů hlubokých,“ dodal Vylita. Hlubinné vrty zajišťuje supina specialistů pomocí vrtné soupravy. Pásový podvozek, ve velikosti středního dodávkového auta je doplněný výkonným motorem a vysokou vrtnou věží.

„Je to vrtná souprava pásových podvozků, která se vejde do malých prostor. Vrtmistr ovládá všechny prvky na dálku. Je to jedna z nejmodernějších souprav v republice,“ popsal Václav Tenenko, který v blízkosti Vřídelní kolonády zajišťoval obdobný výzkum už před 40 lety.

Výzkumy v blízkosti Vřídelní kolonády budou pokračovat přibližně další tři měsíce, přičemž očekávají, že přinesou důležité poznatky pro další jímání a sledování karlovarských horkých pramenů.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio