Musíme prověřit, zda nebyla ‚cinknutá‘, říká primátor Zámečník o zakázce na opravu libereckého bazénu

3. květen 2024

O budoucnosti městského bazénu po policejní razii na liberecké radnici, kontrolních mechanismech města, prověřování dalších veřejných zakázek i lanovce na Ještěd s primátorem Statutárního města Liberec Jaroslavem Zámečníkem mluvila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Co bude s libereckým bazénem poté, co chce město nechat prošetřit veřejnou zakázku na jeho rekonstrukci za tři čtvrtě miliardy? Impulzem ke kontrole je obvinění bývalého náměstka Petra Židka (zvolený za ODS), v jehož gesci rekonstrukce byla, a jeho údajné napojení na společnost Syner.

„Musíme rychle rozhodnout, jakým způsobem prověřit, zda tato zakázka nebyla, jak se říká hovorově, ‚cinknutá‘. Pokud bude vše v pořádku, a já bych si to ze srdce přál, tak bychom přistoupili k rekonstrukci. Kdybychom zjistili pochybnosti, museli bychom soutěžit znovu,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK). 

Případná revize zakázky by rekonstrukci bazénu mohla posunout o dva až tři měsíce, ale i minimálně o rok, pokud by se musela vypsat nová veřejná soutěž. „V tom případě jsme připraveni rychle znovu obnovit provoz starého bazénu,“ dodává primátor s tím, že bazén by fungoval až do vypsání a ukončení nového tendru.

V ukončené soutěži na opravu bazénu zvítězila společnost Metrostav DIZ. O revizi zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu bude ještě jednat Rada města. V současné době dobíhá provoz malého bazénu pro sportovní kluby, které se připravují na závodní sezónu.

Kompetence po obviněném náměstku Petru Židkovi (ODS) částečně přebral sám primátor Jaroslav Zámečník (SLK), který chce na rekonstrukci bazénu osobně dohlédnout. Správu majetku a sportovní infrastrukturu dostal nově na starost náměstek Adam Lenert (ANO) a obviněného Petra Židka nahradí další zastupitel za ANO - Vojtěch Prachař.

ANO tak po vyloučení ODS z koalice zaujme pět pozic v liberecké městské radě, stejně jako Starostové pro Liberecký kraj, kteří v roce 2022 komunální volby vyhráli, byť těsným, zhruba dvouprocentním náskokem před ANO.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK) s redaktorkou Českého rozhlasu Janou Švecovou

Primátor Zámečník hovořil také o budoucnosti lanovky na Ještěd, jejíž podobu v minulých dnech zastupitelé schválili. Mělo by se jednat o velkokapacitní kabinu na dvou lanech, která by v provozu měla být za tři roky. Celkové náklady jsou zatím vyčísleny na zhruba 400 milionů. Na konci května ale musí ještě zastupitelé schválit odkup zařízení a pozemku  od Českých drah za 35 milionů korun.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související