Nejlepší kuskus

Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte. 

Kuskus už se objevuje nejen v restauracích, ale i ve školních jídelnách a má své příznivce. Příprava kuskusu je velmi snadná, ale když známe pár drobných triků, má to na výsledek obrovský vliv. 

Kuskus je sice těstovina, ale nemusí se vařit, stačí zalít horkou vodou a nechat stát, voda se vsákne a máme hotovo. Úskalí je v tom, že když je vody moc, příloha je rozbředlá, a když málo, pak zase tvrdá. 

Zkušené kuchařky proto doporučují následující postup – odměříme si kuskus v hrníčku a vhodíme do nádoby. Kápneme k němu trochu oleje, osolíme a důkladně promícháme. Pak si odměříme stejné množství vřelé vody, jako kuskusu a přidáme ještě trochu navíc. Zalijeme a přikryjeme – to je velice důležité, aby se voda vsákla do těstoviny a nevypařila se do vzduchu. 

Ingredience
  • 100 g kuskusu 
  • 125 ml vroucí vody 
  • olivový olej
  • sůl

U nás doma připravujeme jednotlivé porce do misek na cereálie, které přikryjeme dezertními talířky. Za pět minut je příloha hotová. 

A teď, jaká vylepšení existují? Kromě soli a oleje přisypeme do kuskusu před zalitím i koření – italské bylinky, pepř nebo třeba kari. A další vylepšení – místo vody zalijeme horkým vývarem. Podáváme promíchané s čerstvými bylinkami, sušenými rajčaty a olivami, obměnou může být tuňák s kukuřicí a verzi s kari kořením dokonale doplní rozinky a nasekané mandle. Kuskus může být pokaždé jiný a vždycky skvělý. 

autor: dak

Související

  • Ovocný krambl z vloček

    Ovocný koláč s drobenkou se dá upéct na velmi mnoho způsobů a já jsem se čerstvě dostala k receptu na krambl, který je oblíbený především v Anglii. 

  • Ricottové nočky

    Do nepřeberně bohaté skupiny sýrů patří i ricotta - italská specialita, která se vyrábí ze syrovátky.