Nejstarší slepici na světě je 21 let. Se svými majiteli žije v obýváku, kde ji původně vypiplali

Nejstarší slepicí na světě, která je držitelkou Guinessova rekordu, je slepice Peanut. Žije se svými majiteli a dalšími zvířaty na farmě v Michiganu, které se přezdívá Darwinův eden.

Slepice Peanut je zakrslé plemeno bantam. Slepice žijí průměrně pět až 10 let. Nejstarší známé slepici bylo podle Guinnessovy knihy rekordů přes 23 let, teď je držitelkou rekordu Peanut.

Jednadvacetiletá veteránka žije v americkém Michiganu v obci Chelsea u manželů, kteří se jmenují Darwinovi. Slepici dali jméno Peanut, česky by se to dalo přirovnat ke jménu Malenka, protože anglické slovo peanut, tedy burský oříšek, má i význam drobný, bezvýznamný.

Kuře z naprasklého vejce

V květnu 2002 chtěla paní Darwinová, knihovnice v důchodu, vyhodit naprasklé vejce. Jenže z vajíčka zaslechla pípnutí. Bylo v něm takové kuřecí nedochůdče, prý ale velice čiperné.

Nepodařilo se mu vyklubat samotnému, protože nemělo mléčný zub, kterým se kuřata běžně dobývají ze skořápky na svět. Darwinovi kuře vypiplali v obýváku. Potom slepice plnila slepičí povinnosti v kurníku, ale před šesti lety se prý z vlastního popudu zase přestěhovala do obýváku. Darwinovi ji tam dali i její patnáctiletou slepičí dceru, a tak tam spolu všichni žijí.

Paní Darwinová teď o slepici vydala dětskou knihu My Girl Peanut and Me, ve volném překladu Malenka a já. Ve svém ráji Darwinovi chovají kromě slepic i psi corgi, papoušky, kachny, perličky a pávy.

autoři: Helena Berková , agf
Spustit audio