Pohádka o Raškovi a Pepito, (ne)plivej! - pozvánka na představení 28.3.2019

17. březen 2019

Dismanův rozhlasový dětský soubor zve na dvojpředstavení do Malého sálu divadla Minor 28.3.2019 v 18.00 hodin. Uvidíte „Pohádku o Raškovi“ podle stejnojmenné knihy Oty Pavla a Pepito, (ne)plivej! - příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí, který pro DRDS napsal Miloš Doležal.

Pohádka o Raškovi vyšla poprvé v roce 1974, šest let po triumfu legendárního českého skokana na lyžích Jiřího Rašky na zimní olympiádě v Grenoblu. Vypráví o cestě kluka ze zapadlého Frenštátu pod Radhoštěm, kde vyrůstal v početné rodině a ve svých devíti letech přišel o otce, až na stupně olympijských vítězů. Jeho zlatý olympijský skok Ota Pavel popsal jako báseň: „Byl to nádherný let v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk.“ Dismančata hrají o Raškových prvních lyžích ze sudu od slanečků, o tom, jak při skoku kontroloval ušima rychlost, o troše pospání na polštáři s jeleny a především o dřině, kterou své výkony vykupoval. Humor Oty Pavla je jemný, moudrý, vycházející z autorova osobního poznání nejen Raškova životního příběhu, ale také zákulisí sportovních výkonů. scénář a režie: Jana Franková
scéna a kostýmy: Jakub Grec
hudba a texty písní: Jakub Sejkora

Pohádka o Raškovi - pozvánka na 28.3.2019

Psal se rok 1945, konec května, bylo po hrozné válce a jako skauti jsme už zase mohli nosit skautské kroje a scházet se v klubovnách, což nám před tím nacisté zakázali. A tehdy jsme ji poprvé uviděli. U nás na Vysočině, v lese na mýtině. Byla krásná a mohutná. Zvědavá. Vtipná. A tvrdohlavá. Vyzvala nás na společnou cestu.“ Tak vzpomíná jeden z dosud žijících aktérů tohoto příběhu, Vladimír Kolomý, skautským jménem Maják, na první setkání s velbloudicí, kterou pak skauti pojmenují Pepita. A nejenže ji pojmenují, ale zachrání ji velmi neobvyklým způsobem. Jakým? Vydejte se spolu s námi na dvouhrbou pouť z Havlíčkova Brodu až do pražské zoologické zahrady.
Režie: Jana Franková
Scéna a kostýmy: Jakub Grec
Hudba a texty písní: Jakub Sejkora

Pepito, (ne)plivej! - 1. premiéra 30.11.2018
Pohádka o Raškovi
autor: Viktorie Čermáková
Spustit audio