Tatarský biftek z lososa
Doba návratu tatarského bifteku nastala už před léty. Především hovězí biftek ze syrového masa se podává na oslavách, svatbách a pochopitelně v restauracích. Takzvaný tatarák si ale můžeme udělat i z jiného masa a dost možná bude pro náš žaludek stravitelnější, přijatelnější. Nabízí se losos.
Ryby nepotřebujete moc, jedná se spíše o chuťovku než hlavní chod. Co je rovněž dobré vědět, že dobrota bude muset ležet minimálně dva dny v lednici naložená, abychom docílili té správné chuti.
„Filet lososa nasekáme nejlépe sekáčkem. Dochucujeme to hnědým cukrem, olivovým olejem, mořskou solí a limetkovou šťávou. Pro pikantnost můžeme přidat chilli papričku,“ radí šéfkuchař Marek Šolc z Penzionu U Tvrze v Hlinsku.
V lednici musí takto naložený losos ležet dva dny nebo déle, aby došlo k potřebnému propojení chutí. „Ve finále to chutná podobně jako uzený losos.“
Existují dvě možnosti, jak zpracovat lososa. Buď nasekat na kousky, jak vysvětloval Marek Šolc a nebo takto naložit celý filet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.