V Německu začala další stávka strojvedoucích, zasažené jsou i české spoje

7. březen 2024 08:55

V Německu začala další stávka strojvedoucích osobních vlaků. Vnitrostátní i mezinárodní doprava bude během 35hodinové protestní akce podle německých drah Deutsche Bahn výrazně narušena.

Podle serveru veřejnoprávní televize ARD nejsou vyloučené ani další stávky, které by navíc nemusely být hlášené dopředu. Strojvedoucí v osobní dopravě do stávky vstoupili ve 2:00 a jejich protest má skončit v pátek ve 13:00.

Jejich kolegové z nákladních vlaků stávkují už od středečních 18:00 a pokračovat mají do pátečních 5:00. Deutsche Bahn chce oproti běžnému jízdnímu řádu vypravit zhruba pětinu dálkových i regionálních vlaků, které však kvůli omezené nabídce mohou být přeplněné. Stávka se dotkne i spojů s Českem.

Na trati mezi Prahou a Berlínem budou vlaky EuroCity končit už v Drážďanech, odkud se budou vracet zpět do české metropole. S omezeními bude fungovat také železniční spojení Prahy s Mnichovem, které v úseku z Domažlic do bavorského Řezna nahradí autobusy. Přerušena bude linka mezi Chebem a bavorským Marktredwitzem.

Odbory strojvedoucích GDL se protestem snaží přinutit Deutsche Bahn ke zvýšení mezd a ke snížení týdenní pracovní doby z 38 na 35 hodin, a to se zachováním plné mzdy. Hlavním třecím bodem se stal požadavek na zkrácení pracovní doby, který podle německých drah ohrožuje samotné fungování železnice.

autoři: Václav Jabůrek , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio