Cibulková, nebo Medvecká, Höger, nebo Preiss? Hlasujte v soutěži Neviditelný herec století

Startuje hlasování v soutěži o nejlepší rozhlasový hlas herečky a herce století. Lidé mohou hlasovat pro 10 herců a 10 hereček, které vybrala odborná porota. Jejich výčet s krátkými medailonky je k poslechu na stránce Neviditelný herec století. Vyhlášení proběhne 12. dubna na Nové scéně Národního divadla.

V kategorii ženských hlasů najdeme například jméno Daniely Kolářové, Dany Medřické nebo Vilmy Cibulkové, která se mimo jiné stala Neviditelnou herečkou roku 2015. Cenu získala za četbu ,Dusím se ve vlastní šťávě‘, kterou Český rozhlas uváděl na pokračování.

Slovo se mění ve frázi

Ve stejný rok anketu ovládl také Viktor Preiss, který je teď mezi desítkou nominovaných v mužské kategorii. O titul Neviditelného herce století se s ním společně budou ucházet třeba Rudolf Hrušínský nebo Karel Höger. Oba dva můžou posluchači znát například z rozhlasové adaptace textu ,Bylo to na váš účet od Ludvíka Aškenazyho, kde hrál Höger hlavní roli.

Ludvík Aškenazy (vlevo) a Karel Höger

Všichni nominovaní a nominované zanechali výraznou stopu i na filmových plátnech nebo divadelních jevištích. Právě Höger ale kdysi prohlásil, že až rozhlasový mikrofon přesně ukáže, kde se slovo mění ve frázi.

„Když jste sám před mikrofonem a víte, že máte načíst třeba dva díly čtení, je to opravdu docela makačka na bednu, jak se říká,“ potvrzuje i další nominovaná Taťjána Medvecká, která zvukové herectví považuje za to vůbec nejtěžší.

Jména vítězů se na Nové scéně Národního divadla vyhlásí 12. dubna, celý ceremoniál si budete moct naladit i v našem vysílání.

autoři: Josef Kaňka , agf
Spustit audio