Dejte hudebním nástrojům druhou šanci a pomáhejte s námi dětem. Jak se zapojit do projektu Kdyby tisíc klarinetů?

Kdyby tisíc klarinetů už není jen název slavného muzikálu divadla Semafor. Pro svůj nový benefiční projekt si ho vypůjčil Nadační fond Českého rozhlasu. Ten přerozděluje hudební nástroje mezi děti, které si je kvůli komplikované životní situaci nemůžou dovolit. Ke sbírce už se přihlásila řada populárních hudebníků, houslista Pavel Šporcl třeba nabídl své staré piano. Partnerem sbírky je také Nadační fond Magdaleny Kožené.

„Myšlenka poskytnout ukrajinským dětem hudební nástroje, které si zřejmě nebraly s sebou, když utíkaly, je překrásná. A já jsem vděčný každému, kdo nějakým způsobem přispěje. A hlavně jsem vděčný těm, co to vymysleli,” vyjádřil podporu projektu Kdyby tisíc klarinetů jeden z autorů stejnojmenného muzikálu a principál Divadla Semafor Jiří Suchý.

Čtěte také

Nejen pro děti z Ukrajiny

Prvotním impulsem pro vznik sbírky sice byla myšlenka podpořit především ukrajinské děti, které si kvůli válce nemohly vzít nástroje s sebou. Nakonec ale projekt podpoří všechny děti v tíživé životní situaci.

„Původně jsme měli nápad zaměřit se na děti uprchlíků z Ukrajiny, aby neměly pocit, že musí opouštět aktivity, které mají rády, jen kvůli penězům. Pak jsme si ale řekli, že by bylo fér pomoci všem dětem ze znevýhodněných rodin bez rozdílu,“ vysvětluje genezi myšlenky její iniciátor a moderátor Radiožurnálu Vladimír Kroc.

Myšlenka projektu nadchnula vedle Suchého i řadu dalších slavných umělců, kteří se rozhodli k benefici připojit – mezi nimi například houslista Jaroslav Svěcený, herečka a flétnistka Zdeňka Žádníková nebo hudebníci David Koller a Michal Ambrož.

Kdyby tisíc klarinetů

Rychle a snadno

Darovat dětem nástroje ale nemusí jen profesionální hudebníci. Do projektu se může jednoduše zapojit každý, kdo doma nevyužité hudební vybavení najde. Dárcovský proces funguje podobně jako u projektu Ježíškova vnoučata.

Jednotlivci i firmy mohou nabídnout jakýkoliv hudební nástroj a na druhé straně učitelé ze základních uměleckých škol, základních škol nebo i středních škol zadávají svůj požadavek na hudební nástroje, které jejich žáci potřebují. Poptávka s nabídkou se následně propojí prostřednictvím jednoduchém portálu dostupného na adrese kdybytisicklarinetu.cz.

Po týdnu už sbírka přinesla první ovoce. „Dárci nabízí klarinet, flétnu, mandolínu, akordeon, kytaru, housle. Většinou je to vybavení, které mají po dětech nebo potom, co ukončili vlastní kariéru hudebníka. A většinou jsou to i nástroje včetně obalu,“ popisuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Dejte nástrojům druhou šanci

Patronkou celého projektu je Magdalena Kožená, mezzosopranistka, která četnými aktivitami svého Nadačního fondu podporuje a pomáhá zviditelňovat unikátní systém základních uměleckých škol.

ZUŠ Open, Magdalena Kožená, zakladatelka Nadačního fondu na podporu ZUŠ

„V mateřské školce jsem obdivovala paní učitelku, která nám krásně hrála na klavír. Doma jsme klavír neměli, tak jsem ji napodobovala ťukáním na mřížku plynových vafek. Rodiče měli pro moji vášeň pochopení a tak peníze, které šetřili na auto, utratili za klavír, abych mohla skutečně hrát,“ vzpomíná slavná česká operní pěvkyně.

„Takovou úžasnou věc ale pro své děti každý rodič udělat nemůže. A právě pro takové případy se zrodil projekt Kdyby tisíc klarinetů, díky kterému dostanou odložené hudební nástroje šanci znovu se rozeznít a potěšit malého hráče i jeho okolí.”

Partnery projektu Kdyby tisíc klarinetů jsou Nadační fond Magdaleny KoženéAsociace základních uměleckých škol ČR a Asociace výrobců hudebních nástrojů.

Všechny potřebné informace najdete na webových stránkách kdybytisicklarinetu.cz

Kdyby tisíc klarinetů

Projekt a sbírka jsou časově neomezené. Jsou určené všem dětem, které našly zalíbení v hudbě, ale pořízení hudebního nástroje nebo úhrada hodin s učitelem hudby je nad finanční možnosti rodičů.

Dárci mohou nabídnout nový hudební nástroj nebo použitý hudební nástroj, který tak získá šanci na svůj druhý život. Své dárce si jistě najde i tak specifický nástroj jako je ukrajinská bandura.

Projekt tak stojí na klíčové roli učitelů ZUŠ, kteří znají své malé hudebníky a dokážou správně vyhodnotit potřebnost i specifikovat požadavek na hudební nástroj.

autoři: Josef Kaňka , and
Spustit audio