KULTURA ONLINE: Přední čeští sólisté v prázdné Státní opeře nebo livestream festivalu Mladí ladí jazz

30. duben 2020

Když se letos v lednu budova Státní opery znovu otevírala pro veřejnost po generální rekonstrukci, zřejmě nikdo nečekal, že ani ne po čtvrt roce v ní budou přední čeští sólisté zpívat sami. Vedení této scény se může uklidňovat snad jen tím, že za tím nestojí nezájem lidí, ale bezpečnostní opatření spojená s novým koronavirem. Dnešní živý přenos z prázdné státní opery není ale jedinou akcí, kterou můžete mít ve svém obýváku nebo autě

Živý přenos z prázdné Státní opery

Ve zpěvu hledejme úlevu. Tímto mottem se teď řídí sólisté státní opery, kteří dnes večer předvedou nejen repertoár letošní sezony, ale například i speciální program, který má uctít památku skladatelů pronásledovaných nacisty. Pro návštěvníky obývákové opery tak vystoupí například Adam Plachetka, Kateřina Knežíková nebo Anda Louise Bogza. Tu můžou diváci znát například z titulní role opery Turandot, která měla v Národním divadle premiéru na konci letošního ledna. Koncert můžete sledovat buď na facebookovém profilu státní opery nebo na ČT Art ve 20.00 hodin.

Mladí ladí stream

Na 30. duben připadá Mezinárodní den jazzu. To pochopitelně neuniklo ani organizátorům festivalu Mladí ladí jazz, který byl naplánovaný na letošní duben. Jako alespoň částečnou náhradu za zrušené koncerty nabízí online program Mladí ladí stream. Dnes zahraje pianistka a skladatelka Kristina Barta s kapelou. Absolventka pražské HAMU je oceňována v Česku i zahraniční.

Proces - Jak se zkouší taneční představení?

Pro ty, které by zajímal průběh zkoušení tanečního představení, doporučuje Divadlo Ponec záznam inscenace autorky Dory Hoštové s názvem Proces. Kromě tohoto představení, které mělo derniéru v roce 2018, zpřístupní soubor i krátký stejnojmenný film režisérky Johany Švarcové. Ten ironicky vypráví o kreativitě, finančním zázemí a dotacích v tanečním divadle. Záznam a film zveřejní divadlo ve 20.00 hodin a dostupný bude až do půlnoci. 

Amerikánky v kleci pro hyeny

Po týdnu se také opět představí inscenace Amerikánka, které se pokaždé vysílá z jiného místa. Minulý týden to byla pražská O2 aréna a dnes vystoupí herečky Tereza Ramba a Eliška Křenková v kleci pro hyeny ze Safari Parku ve Dvoře Králové.

Zaparkujte v La La Landu

Filmoví nadšenci dnes můžou zaparkovat svá auta na festivalu Art Parking před filmem La La Land. Muzikálový snímek režiséra Damiana Chazella, ve kterém se v hlavních rolích představí Emma Stone a Ryan Gosling, posbíral celkem pět Oscarů. Na Nákladovém nádraží Žižkov se promítne od 20.00.

Vinohradské divadlo - tentokrát živě

Své příznivce tradičně nezklame ani Vinohradské divadlo. Dnes ale na svých webových stránkách nenabídne záznam některé z her, ale rovnou přímý přenos. Program s názvem Večer bez líčidel si pro diváky připravili Šárka Vaculíková s Václavem Vydrou.

Mucha naživo

Uražení dnes nebudou ani fanoušci poctivého brněnského femi-punku. Zpěvačka, známá hlavně svými provokativními vulgárními písněmi a nejoriginálnější reklamou na Brno, vystoupí od 20.00 hodin na webu organizace Kultura Doma.

autor: jok
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.