Na aukci v Praze se překonávaly dražební rekordy. Obraz Kupky se prodal za více než 90 milionů

30. listopad 2020

Obraz, který byste mohli vyměnit za deset prvotřídních sportovních aut nebo třeba dům v centru Prahy. Taková je cena malbu Divertimento II od Františka Kupky, kterou zaplatil nový kupec při nedělní odpolední dražbě Galerie KODL. Z vyvolávací ceny 30 milionů korun částka nakonec vystoupala až na 90 milionů a vytvořila tak český aukční rekord.

Datum dokončení Kupkova obrazu zůstává nejasné: současní historici umění se přiklání k roku 1935, sám Kupka ale dílo datoval do roku 1938. Plátno je jedním z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let.

Název evokuje italskou hudební terminologii a označuje odlehčenou či zábavnou instrumentální skladbu: Kupka ve svém k díle k hudbě, kterou obdivoval, mnohokrát odkazuje. Tematicky obraz souvisí s plátnem Divertimento I, které má ve svých sbírkách Guggenheimovo muzeum v New Yorku, a dvojicí obrazů Hot Jazz I a II datovaných do roku 1935, píše ČTK.

Na nedělní dražbě se prodal také obraz Theodora Pištěka s názvem Adieu, Guy Moll za 21,2 miliony korun. Stal se tak nejdráže prodaným dílem žijícího autora v Česku.  Vyvolávací cena obrazu byla 15 milionů.

Pištěk obraz podle svých slov maloval skoro čtvrt století. Plátnem vzdal poctu motoristickému sportu, automobilové závody totiž patří k jeho oblíbeným prostředím.

Autor začal s malbou v 80. letech a inspiroval se silným příběhem francouzského automobilového závodníka Guyho Molla. Mladík, který svým talentem ohromil i zakladatele prestižní automobilky Enza Ferrariho, se stal po svém prvním závodě v dubnu 1934 v Monaku okamžitou hvězdou. V pouhých 24 letech ale tragicky zahynul, jak připomíná Galerie Kodl. „Po všem ruchu života se najednou dostane člověk na místo, kde se vše zastaví a už je jenom sám,“ okomentoval obraz Pištěk s tím, že obraz vztáhnul i ke svému vlastnímu životu.

Galerie Kodl v aukci na Žofíně nabízí 250 děl. Kvůli epidemické situaci kolem šíření koronaviru se draží prostřednictvím internetu i po telefonu.

autoři: Josef Kaňka , gak , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio