Nadační fond Českého rozhlasu otevírá sbírku Kdyby tisíc klarinetů na pomoc pro dětské hudebníky

3. květen 2022 16:00

Kdyby tisíc klarinetů - za těmito třemi slovy se už neskrývá jen legendární muzikál Divadla Semafor, ale také nový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Sbírka, kterou partnersky mimo jiné podpoří také Nadační fond Magdaleny Kožené, daruje hudební nástroje dětem, které si je kvůli tíživé životní situaci nemůžou dovolit.

„Myšlenka poskytnout ukrajinským dětem hudební nástroje, které si zřejmě nebraly s sebou, když utíkaly, je překrásná. A já jsem vděčný každému, kdo nějakým způsobem přispěje. A hlavně jsem vděčný těm, co to vymysleli.“ Těmito slovy podpořil projekt Kdyby tisíc klarinetů jeden z autorů stejnojmenného muzikálu Jiří Suchý.

Myšlenka dobročinné akce ale nadchla například i houslistu Jaroslava Svěceného, herečku a flétnistku Zdeňku Žádníkovou nebo hudebníky Davida Kollera a Michala Ambrože. Darovat dětem nástroje ale nemusí jen profesionální hudebníci. Do projektu se může jednoduše zapojit každý, kdo doma nevyužité hudební vybavení najde. Dárcovský proces funguje podobně jako u Ježíškových vnoučat – dalšího programu Nadačního fondu Českého rozhlasu.

„Vyzveme jednotlivce i firmy jako dárce, aby nabídli hudební nástroj. A na druhé straně vyzveme učitele ze základních uměleckých škol, aby zadali požadavek na hudební nástroj. A my pak tu poptávku s nabídkou na tom jednoduchém portálu propojíme,“ vysvětluje ředitelka programu Gabriela Drastichová. Všechny potřebné informace najdete na webových stránkách kdybytisicklarinetu.cz.

autor: Josef Kaňka
Spustit audio