Potil se potem krvavým. Literárně-hudební pásmo z listů Mistra Jana Husa

6. červenec 2023

Listy Jana Husa přispívají k poznání Husových názorů, dokreslují také jeho charakter, pronikavost myšlení i neústupnost. Zazní také texty a písně doby husitské, mezi nimi i ty, jejichž autorství je připisováno právě Mistru Janu Husovi.

Účinkují: Valérie Zawadská, Marek Holý
Připravila: Jana Franková Doležalová
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2015
Zpívají: Dyškanti s uměleckým vedoucím Martinem Horynou

Málokterá postava českých dějin v průběhu staletí vyvolává takové emoce, byla tolikrát „přepisována“, využívána, zneužívána i přivlastňována jako právě Jan Hus, římsko-katolický kněz, teolog, rektor Karlovy univerzity a kazatel. Jak přiléhavě napsal Tomáš Halík: „Různé generace a ideové skupiny si promítaly do Husa své vlastní představy a ideová východiska, přitesávaly si ho podle vlastního obrazu.“

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.