Smažený kuskus s vejci
Kdo si občas dáte nějakou tu rychlovku z asijské kuchyně, možná znáte smaženou rýži s vejci a zeleninou. Právě to je chod, kterým se nechal inspirovat barista a amatérský kuchař Tadeáš Stránecký, když se pustil do ještě rychlejší verze, kde je základem kuskus.
Drobné kuličky jsou vlastně těstovina, kterou stačí zalít horkou vodou na pár minut. Já třeba už do vody přidám sůl, bujón nebo nějaké bylinky, Tadeáš solí a ochucuje až nakonec. A co si tedy uvařil?
- 70 g kuskusu (pro 1 osobu)
- 1-2 vejce
- sójová omáčka (dle chuti)
- sezamový (řepkový) olej
- sůl, pepř
- případně sušená rajčata
„Velmi rychle jsem si připravil kuskus. Dělám to tak, že ho nasypu do misky, zaliju vařící vodou z rychlovarné konvice a položím na to pokličku nebo talířek. Položím si to stranou na takových pět minut. Mezitím si do jiné misky rozklepnu vajíčka a rozmíchám je se solí a pepřem. Ve chvíli, kdy mám kuskus hotový, vezmu si pánev, zaliju olejem ideálně sezamovým. Osmahnu trošku ten kuskus, vliju tam ty vajíčka, zamíchám, přidám sójovou omáčku a je to hotovo. Posledně jsem měl chuť ještě na něco extra, tak jsem přidal sušená rajčátka a bylo to s nimi velmi zajímavé.“ Základní návod chutná i bez sušených rajčat, ale přidat si zeleninu na okraj talíře jako přílohu, tím nemůžeme nikdy šlápnout vedle.
Související
-
Nejlepší kuskus
Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.