Technika, která psala dějiny. Výstava Národního technického muzea přibližuje stoletou historii rozhlasu

17. květen 2023

Od 17. května 2023 je v Národním technickém muzeu v Praze přístupná expozice s názvem „Sto let je jen začátek – Český rozhlas 1923–2023“, která představuje velké události a příběhy rozhlasové historie pomocí zvukové techniky.

Historický mixážní pult, ze kterého znělo volání o pomoc při nacistické okupaci nebo mikrofon, do kterého mluvil úplně první rozhlasový reportér. To je jen zlomek z tisíců vzácných exponátů, které vystavuje Národní technické muzeum.

Tvůrci výstavy se snažili nejvíc využívat právě exponáty, které znázorňují technologický vývoj a zároveň vypráví velké společenské příběhy.

Návštěvy se podle tvůrců nemusí bát ani ti, kteří s rozhlasovou technikou v životě nepřišli do styku. Dlouho připravovaný systém informačních tabulek vysvětlí, co přesně který přístroj dělá. Lidé se tak například dozví, k čemu slouží zařízení, které vypadá jako hvězdářský dalekohled a napojený na gramofonovou troubu.

Práci rozhlasáka si návštěvníci můžou i sami vyzkoušet. Ve studiu se z nich s pomocí přiložených návodů stanou střihači, herci nebo moderátoři a připravený je i program pro děti.

Výstava v Národním technickém muzeu potrvá do konce roku 2023.

autoři: Josef Kaňka , reČRoL
Spustit audio

Související