Udělejte si výlet do rozhlasové historie. V Národním technickém muzeu začala výstava Sto let je jen začátek

17. květen 2023 10:35

Technika, která psala dějiny. I tak bychom mohli ve zkratce popsat novou výstavu, která je ode dneška přístupná v Národním technickém muzeu v Praze. Expozice s názvem Sto let je jen začátek představuje velké události a příběhy rozhlasové historie pomocí zvukové techniky.

Součástí výstavy je například historický mixážní pult, ze kterého v květnu roku 1945 znělo volání o pomoc při bojích o rozhlas. Tvůrci se snažili nejvíc využívat právě exponáty, které znázorňují technologický vývoj a zároveň vypráví velké společenské příběhy.

„Máme tady třeba mikrofon, který používal Adolf Dobrovolný, náš první rozhlasový redaktor, nebo rádio, které používal Tomáš Garrigue Masaryk,“ popisuje spoluautorka projektu Martina Májíček Poliaková z Českého rozhlasu.

Návštěvy se podle tvůrců nemusí být ani ti, kteří s rozhlasovou technikou v životě nepřišli do styku. Dlouho připravovaný systém informačních tabulek vysvětlí, co přesně který přístroj dělá.

Lidé se tak například dozví, k čemu slouží zařízení, které vypadá jako hvězdářský dalekohled a napojený na gramofonovou troubu.

„V té době ještě nebyly zkušenosti s tím, jak zvuk vydat, jak ho zesílit. Takže ta trouba skutečně vypadá jako gramofon, celý přístroj je čtyři metry vysoký,“ vysvětluje René Melkus, který výstavu připravoval za Národní technické muzeum.

V Národním technickém muzeu je k vidění i rádio, které používal Tomáš Garrigue Masaryk

Práci rozhlasáka si návštěvníci můžou i sami vyzkoušet. Ve studiu se s pomocí přiložených návodů stanou střihači, herci, moderátory a připravený je i program pro děti. Výstava v Národním technickém muzeu potrvá až do konce letošního roku.

Poslechněte si celou reportáž, více o výstavě se dozvíte i ZDE.

autor: Josef Kaňka
Spustit audio

Související