Byl jednou kluk, který nebyl. Zpověď Jonatána Papírníka se 28. dubna vrátí do Minoru

5. duben 2022

Připadáte si někdy, že jste neviditelní? Že vás každý přehlíží? Jonatánovi to tak připadá. A když zjistí, proč tomu tak je, vydá se na cestu, na které pozná nové kamarády, a nakonec zjistí, že „neviditelný jsem, jen pokud si tak sám připadám“. Přijďte za námi 28. dubna sledovat Zpověď Jonatána Papírníka do divadla Minor. Vstupenky jsou dostupné ZDE.

Příběh, ve kterém jeho autorka Michelle Cuevasová zpracovává důležité téma hranic dětské imaginace, režijně zpracovala Jana Franková. Na jevišti se pak divákům představí členové Dismanova rozhlasového dětského souboru. V jejich podání bude k vidění nejen titulní postava imaginárního Jonatána, ale také jeho neimaginární sestra Florentina, její starostliví rodiče, samotářský školák Bernard, malý dobrodruh Percival nebo holčička Marla, která ze všeho nejvíc touží po tom, aby si mohla pořídit psa.

„Myslím, že je zajímavé podívat se do mysli dítěte a třeba zjistit jakou má představivost. Případně kolik té představivosti je zdravé mít. Člověk si totiž pak může uvědomit, že svět je vlastně úplně jiný než si myslel,” říká představitel titulní role Matěj Trejtnar.

Představení nechybí ani originální hudební složka. Autorem šesti písní je uznávaný český hudebník a docent pražské HAMU Slavomír Hořínka, který má na svém kontě vedle řady prestižních ocenění například spolupráci s Českou filharmonií nebo Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Právě ten pod taktovkou dirigenta Marka Šedivého skladby pro inscenaci nahrál.

Autorkou textů zmíněných písní je spisovatelka, básnířka a držitelka Ceny Jiřího Ortena Jana Šrámková, kterou můžou znát například posluchači Českého rozhlasu Plus, který pravidelně vysílá její ranní glosy, nebo také čtenáři týdeníku Respekt, pro který píše recenze.

Hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor
Režie: Jana Franková
Technická a režijní spolupráce: Jan Hnilička
Hudba: Slavomír Hořínka
Texty písní: Jana Šrámková
Pohybová spolupráce: Lenka Tretiagová
Asistenti režie: Josef Kaňka, Matěj Převrátil, Vlasta Kaňka
Produkce: Alena Převrátilová, Hana Novenková

Spustit audio