Diář březen 2017 - reportáž DRDS - Zvon pro Václava Havla

19. květen 2019

Reportáž DRDS ze závěrečného dnu Zvon pro Václava.

Z časopisu Dispress: Pověsili Václava…

Jako reportér jsem se společně s redaktorem Českého rozhlasu Tomášem Černým a členy DRDS zúčastnil závěru akce Zvon pro Václava. Jejím cílem bylo nasbírat peníze na odlití nového zvonu Václav, odlít ho a umístit do věže kostela sv. Havla. Zvon Václav a kostel sv. Havla? Ne, to není náhoda. Zvon vyrobili na počest našeho bývalého prezidenta Václava Havla zvonaři v rakouském Innsbrucku, a to ze tří důvodů.

  1. důvod: Tito zvonaři jsou specialisté na výrobu zvonů se supertěžkým žebrem (nejširším místem, kam naráží srdce zvonu).
  2. důvod: Václav Havel se v Innsbrucku „podruhé narodil“, což je symbolické pro zrození nového zvonu jeho jména. Tamější lékaři mu poskytli akutní operaci, bez které by nejspíš nebyl přežil.
  3. důvod: V Innsbrucku měli nejlepší cenu, a to 850 000 Kč.

My jsme zvon vezený koňským povozem doprovázeli od požehnání v katedrále sv. Víta až do kostela sv. Havla. Tam jsme natočili rozhovor s jeřábníkem Standou, který nás dokonale mentálně připravil na „vysokou školu jeřábnictví“. Všichni přihlížející obdivovali jeho klid, se kterým si v ovládací kabině před výkonem balil cigarety. Poté jsme vystoupali až nahoru do věže, kde Václav nyní visí. Tam jsme vyzpovídali pana zvonaře, který nám dal Mozartovy koule. Ve 20.00 se lidé vrátili na náměstí před kostelem a nový zvon se rozezněl – 5 minut sólo a další čtvrthodinu se k němu přidaly zvony v celé Praze. Prostě nádhera!!!

 

Spustit audio