Dismančata rozšiřují své řady. Přijímáme přihlášky k červnovému konkurzu

4. duben 2022

I ti největší herci a rozhlasáci museli někde začít. Do souboru, který od roku 1935 nese jméno svého zakladatele Miloslava Dismana, hledáme šikovné kluky a holky ve věku 6 - 10 let. Přijď 4. června na konkurz, staň se Dismančetem a svůj herecký, rozhlasový, spisovatelský nebo jakýkoliv jiný start si užij po boku spousty kamarádů. 

Co v DRDS děláme?

Souborová práce je rovnomětně rozdělena mezi rozhlasovou a divadelní tvorbu. Děti prostřednictvím tvorby divadelních představení, natáčení nebo zážitků nahlížejí na svět okolo sebe. Učí se základům herecké a rozhlasové práce - dobře mluvit, hýbat se, pracovat s textem, zpívat, umět zacházet s rozhlasovou technikou, spolupracovat mezi sebou navzájem a mnohé jiné. Při divadelních zkouškách nebo natáčení reportáží musí děti o tématech přemýšlet, načerpat vědomosti, formulovat otázky, nebát se je klást a přitom všem musí být zároveň pohotové, komunikativní a respektující.

I když se většina Dismančat nevydá na umělecké školy, tyto dovednosti a zkušenosti uplatní jak v profesním, tak osobním životě. DRDS pravidelně hraje v Praze i na zájezdech, děti natáčejí literárně – dramatické pořady a spolupracujeme i s řadou dabingových studií nebo filmových produkcí.

Poslední novinkou jsou pravidelné rozhovory a podcasty, které natáčíme pro náš web nebo jednotlivé rozhlasové stanice. U mikrofonu jsme měli například herečky Jitku Molavcovou a Ivu Janžurovou nebo politologa Jiřího Pehe. Nejčerstvějším projektem je speciální podcast Děti se ptají, který připravujeme pod hlavičkou nejposlouchanější české rozhlasové stanice Radiožurnálu. Podcast jsme mimo jiné představili ve Studiu 6 na ČT24. K poslechu je na webu Radiožurnálu nebo podcastových streamovacích službách.

V případě zájmu doporučujeme navšívit jedno z našich představení. Termíny vždy předem avizujeme na našem webu nebo Facebooku, kde najdete i veškeré informace o aktuálním souborovém dění.

Každý rok v srpnu také absolvujeme dvoutýdenní soustředění.

Co děti u konkurzu čeká?

Děti si projdou během hodiny kolečkem – logopedie, čtení a porozumění textu, hry a improvizace, zpěv, pohyb, recitace. Zní to složitě, ale především jde o to, jestli je dítě otevřené, tvořivé a tvárné a dokáže spolupracovat s ostatními. Není ani tak důležité, aby už něco umělo, spíš aby pro práci v souboru mělo dispozice.

Jaká jsou kritéria pro přijetí? Kolik dětí se do souboru hlásí a kolik jich můžete vzít?

Do tzv. „Přípravky" bylo z posledního konkurzu přijato z necelé dvoustovky přihlášených celkem třicet dětí. Z nich pak vybereme přibližně patnáct nových Dismančat. V Přípravce si děti během tříměsíční práce mohou zkusit práci na rozhlasových i divadelních projektech a hlavně jestli je práce v souboru baví. Výstupem zpravidla bývá série rozhlasových nahrávek a krátká jevištní inscenace. 

Jak se ke konkurzu přihlásit?

Do 20. května pošlete email na adresu alena.prevratilova@rozhlas.cz. Do zprávy, prosím, uveďte tyto konkrétní údaje: jméno dítěte, datum narození, adresu bydliště, mail a mobil na rodiče. Děti mimo zadané věkové rozpětí 6 - 10 let přijímáme do souboru opravdu jen výjimečně. V takovém případě doporučujeme přihlášku zvážit. Konkurz proběhne v sobotu 4. června 2022 v Českém rozhlase Vinohradská 12. Všechny další informace dostanete v pozvánce, kterou obdržíte mailem. Těšíme se na vás! 

Spustit audio