Kantáta Petra Ginze

2. květen 2007

"jsem stále tady" Úryvky z deníků Petra Ginze (1928 - 1944), scénické čtení a pražská premiéra Kantáty in memoriam Petr Ginz skladatele Stephana Reisse.

Účinkují: Jugendchor "Projekt Petr Ginz", Bremen (SRN) Dismanův rozhlasový dětský soubor Pražský studentský orchestr, dirigent Stephan Reiss

Teprve po plných šesti desetiletích od smrti židovského chlapce Petra Ginze, který zahynul v osvětimské plynové komoře, vyšly v roce 2005 knižně jeho pražské deníky. Pod názvem Deník mého bratra je vydala jeho sestra Chava Pressburger. Výtvarnici, která od roku 1948 žije v Izraeli, se jeho zápisky dostaly do rukou až poté, co jméno Petra Ginze připomněl tragický let raketoplánu Columbia. Petrovu kresbu Měsíční krajina, která vznikla v terezínském ghettu, si totiž vzal na jeho palubu první izraelský astronaut Ilan Ramon. Jak známo, Columbia shořela při návratu na Zemi 1. února 2003 - shodou okolností se tak stalo právě v den nedožitých 75. narozenin Petra Ginze.

Dismanův soubor se letos v únoru během svého desetidenního pobytu v severoněmeckých Brémách podílel na prvním dějství Projektu Petr Ginz, organizovaného Libuší Černou, naší rozhlasovou kolegyní působící v Brémách, a jejím manželem, výtvarníkem Tilmanem Rothermelem Spolu s hostitelským dětským sborem tehdy Dismanův soubor mimo jiné uvedl Kantátu in memoriam Petr Ginz skladatele Stephana Reisse.

Druhé dějství projektu se nyní uskuteční v Čechách - na pozvání Dismanova souboru se třicetičlenný brémský sbor přijede seznámit s Prahou, na kterou ve svých verších a prozaických textech Petr Ginz vzpomínal během své terezínské deportace. Kantátu spolu s dalším doprovodným programem při této příležitosti uvedeme dvakrát, a to ve dnech 16. a 19. května. Prvního z obou vzpomínkových podvečerů se osobně zúčastní také paní Chava Pressburger.

Projekt Petr Ginz je organizován brémskou agenturou Pro-tisk (non Profit Agentur für Kulturaustausch - Libuše Černá, Tilman Rothermel), více se o něm dovíte na www.petrginz.de. Němečtí hosté jsou v Praze na pozvání Dismanova rozhlasového dětského souboru

DIVADLO MINOR, Vodičkova 6, Praha 1 středa 16. května, 18 hodin

KULTURNÍ CENTRUM ZAHRADA, Malenická 1794, Praha 11 sobota 19. května, 18 hodin

autor: DRDS
Spustit audio