Kniha, kterou jde slyšet. Dismančata pokřtí na představení Jonatána knihu Rok ušatého Majka

11. listopad 2023

Velká novina zní z amplionů! V těchto dnech nakladatelství Pikola vydává novou knihu Rok ušatého Majka z pera spisovatelky Milady Rezkové a výtvarného stolu Lukáše Urbánka. A protože je titul hlavně o zvuku, hlase a stoletém rozhlase, musela u toho být i Dismančata. Formou QR kódů najdete v knížce osmidílnou sérii reportáží, které příběh doslova rozezní. Iniciátorem celého projektu je slovesný dramaturg Českého rozhlasu Vltava a blízký souborový přítel Petr Gojda.

Kluj Majk má velké uši a miluje hluk. Spolu se svou tetou Notou, zvukařkou z Českého rozhlasu, prožívá obyčejné příhody neobyčejným způsobem: s nastraženýma ušima. V hravé a barevné knížce se děti i jejich rodiče dozví spoustu informací o zvuku, jeho šíření, reprodukci, ale také o jednotlivých rozhlasových formátech, samotném vysílání nebo Českém rozhlase a jeho historii.

Součástí knihy jsou QR kódy s Majkovým playlistem převážně tvořeným z reportáží od Dismančat. Ty děti připravily speciálně u příležitosti stého výročí rozhlasového vysílání u nás pro svůj podcast Děti se ptají, který vychází na Radiožurnálu. Pro knížku ale malí reportéři pořídili ještě dvě další nahrávky, které se v podcastu neobjevily. 

A jako každá správná kniha i Rok ušatého Majka potřebuje uvedení na trh oslavit. První křest se odehraje už 21. listopadu v pražském Činoherním klubu, kde Dismančata ve stejný večer vystoupí s představením Zpověď Jonatána Papírníka. 

Spustit audio