Nezapomeň své jméno – osvětimské děti

15. listopad 2016

Dokumentární výstava s tímto názvem byla v terezínském Muzeu ghetta otevřena v pondělí 14. listopadu za aktivní spoluúčasti členů DRDS.

Autorem výstavy, vzniklé za spolupráce Mezinárodního osvětimského výboru a Památníku německého odboje, je německý historik Alwin Meyer. Expozice vychází z rozsáhlého knižního zpracování osudů těch, kteří byli do vyhlazovacích táborů deportováni jako děti a útrapy věznění přežili.

Alwin Meyer

Dismanův soubor uvedl v rámci vernisáže v kinosále Muzea ghetta za přítomnosti paní Dagmar Lieblové, předsedkyně Terezínské iniciativy, pana Alwina Maeyera, ředitele Památníku Terezín Jana Munka a dalších osobností dětskou operu Hanse Krásy „Brundibár“. Obě události – vernisáž výstavy i představení DRDS – byly připomenutím 75. výročí vzniku terezínského ghetta a zahájení deportací Židů z českých zemí.
Řada účinkujících se na jevišti v Brundibárovi objevila vůbec poprvé, stejně tak se podařilo proměnit i obsazení jednotlivých rolí: operu jsme v Terezíně uvedli plných 25 let poté, co se při příležitosti 50. výročí zahájení transportů uskutečnila „naše“ premiéra (18. 10. 1991).
text, foto: Václav Flegl

Pepíček a Aninka
autor: Václav Flegl
Spustit audio