Ostružinový koláč s tvarohem

Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami. 

Je to vlastně skvělé, protože stačí jednou za pár dní ty zralé otrhat do misky a vzít do kuchyně. Až se nabažíme čerstvých, pouštíme se obvykle do pečení koláče. 

Ingredience
  • 200 g polohrubé mouky 
  • 125 g másla
  • 125 g tvarohu
  • 125 g krupicového cukru
  • miska ostružin
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr 
  • 2 lžíce mléka
  • citronová kůra
  • moučkový cukr

Letos jsem zjistila, že k ostružinám se krásně hodí tvaroh, takže kromě půlky másla, dvaceti dek polohrubé mouky a misky ostružin je dobré do těsta přidat i půl kostky plnotučného tvarohu. 

Nejprve si máslo utřeme s dvanácti deky cukru jemné krupice a přidáme dva žloutky. Vmícháme tvaroh, vanilkový cukr a nastrouhanou voňavou citrónovou kůru. Přidáme asi dvě lžíce mléka. Do jiné mísy prosijeme mouku společně s polovinou prášku do pečiva a smícháme s ingrediencemi v první míse. Jako poslední vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do těsta. 

Na malý plech nebo do kulaté vymazané formy vlijeme a rozetřeme těsto, poklademe omytými ostružinami a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Asi za půl hodiny by měl být krásně vláčný koláč upečený. Pokud jej chcete vylepšit, pak si předem namočte hrst rozinek a mandlí do rumu a přidejte do těsta. Hotový koláč zlehka pocukrujeme.

autor: dak

Související