Podcast Děti se ptají: Souhrn toho, co děti chtějí vědět o válce na Ukrajině

18. březen 2022

Pět expertů, pět dětských redaktorů a jeden speciální podcast. I tak by se dal popsat nový projekt, který Dismančata připravila pro Radiožurnál. Jejich bez mála půlhodinový záznam posluchačům představí základ toho, co by děti měly o válce na Ukrajině vědět, a hlavně to, co je samotné nejvíc zajímá.

Začíná se představením osoby ruského prezidenta Putina a jeho mocenského postavení v Rusku, o to se postaral politolog Jiří Pehe. Dále vedoucí vzdělávacích projektů Paměti národa Magdalena Benešová, proč se máme o válku zajímat tady v Česku a popíše i historii rusko ukrajinských vztahů.

Otázky se ale týkaly třeba i volby informačních zdrojů - na to se děti ptaly novinářky a mediální teoretičky Alice Němcové Tejkalové z Fakulty sociálních věd. Ta navíc není jedinou novinářkou, která v podcastu s dětmi mluví. Pozvání malých redaktorů přijala i Nora Fridrichová, která vysvětlovala, jakými způsoby se dá Ukrajině pomoct. A poslední respondentkou byla psycholožka Gabriela Dymešová, která mluvila o tom, jak se mají děti chovat ke svým ruským a ukrajinským spolužákům, co od nich třeba očekávat a tak dále. My si teď pro představu můžeme krátkou ukázku z podcastu pustit.

Za editorské asistence Josefa Kaňky připravili rozhovory Meda Folprechtová, Alex Mojžíš, Honza Vokrouhlecký, Matěj Trejtnar a Johanka Racková. Role moderátora se ujal Kristian Páca.

Spustit audio