Pořiďte si k Vánocům knihu, kterou jde slyšet. Rok ušatého Majka vás provede zvukem, tichem i stoletým rozhlasem

11. prosinec 2023

U příležitosti letošního velkého rozhlasového jubilea vydalo nakladatelství Pikola novou knihu Rok ušatého Majka z pera spisovatelky Milady Rezkové a výtvarného stolu Lukáše Urbánka. A protože je hravý příběh pihovatého kluka s velkýma ušima hlavně o zvuku, museli u toho být i malí reportéři z Dismanova souboru. Formou QR kódů najdete v knížce osmidílnou sérii reportáží, které příběh doslova rozezní. 

Milada Rezková: Rok ušatého Majka

„Ztiš se trochu! Musíš pořád vydávat ty otravné zvuky? Nemůžeš to trochu zeslabit, Majku?“ Podobné věty poslouchá kreslený pihovatý kluk s velkýma ušima pravidelně. Nic si z toho ale nedělá a s hlasitým pozdravem „Čus rámus“ se Majk často prochází po chodbách rozhlasu. 

Spolu se svou tetou Notou, zvukařkou z Českého rozhlasu, prožívá obyčejné příhody neobyčejným způsobem. V hravé a barevné knížce se děti i jejich rodiče dozví spoustu informací o zvuku, jeho šíření, reprodukci, ale také o jednotlivých rozhlasových formátech, samotném vysílání nebo Českém rozhlase a jeho historii.

Některé kapitoly Majkova příběhu se pak rozezní doslova a ze čtenářů se stanou posluchači. Formou QR kódů si lidé můžou přehrát reportáže a rozhovory, které připravili členové Dismanova souboru. O rozhlasovém herectví například vypráví Taťjana Medvecká, královskou reportážní disciplínu představí Tomáš Černý a do živého vysílání lidi vezme moderátorka Radiožurnálu Hanka Shánělová.

V knize o zvuku si ale na své přijdou i fanoušci bláznivých ilustrací. Jejich autorem je výtvarník Lukáš Urbánek, držitel několika cen Nejkrásnější česká kniha roku. Inspiraci pro některé obrázky, včetně Majkova deníku, prý záměrně hledal v grafické nedokonalosti.

„Nechtěl jsem, aby ten sešit vypadal jako perfektní školní zápisník. Přál jsem si, aby to spíš působilo jako nějaký proud myšlenek, kde se píše jedno přes druhé. A moje staré zápisníky vypadají přesně takhle, takže jsem čerpal z nich. A k takovému sešitu ten trochu šílený styl podle mě trochu patří,“ říká Urbánek.

Spustit audio