Pražský filmový kufr 2020

15. listopad 2020

Jak probíhal on line Fest den PFK a jaké ceny si odnesli členové DRDS? 

Když jsem se v sobotu ráno probudila a podívala se na hodiny, utíkala jsem zapnout počítač. Bylo devět hodin, a právě v tento čas začínal celodenní stream Fest dne Pražského filmového kufru. Ale co to vlastně Pražský filmový kufr je? Jedná se o festival mladých a malých filmařů, kteří se mohou přihlásit už od šesti let s krátkým filmem nebo filmečkem o tom, co je zajímá, baví nebo inspiruje. V průběhu Fest dne se pak nominované filmy promítají a večer se vyhlašují vítězové v různých kategoriích.

Tento rok se uskutečnil už čtvrtý ročník soutěže. Neprobíhal však tak, jako ty minulé. Do pražského CAMPu totiž přišel jen štáb, moderátoři, hosté debat a několik dětí z DRDS, které pomáhaly při moderování. Debaty a někdy až přehnané kousky moderátorů byly i s nominovanými filmy streamovány online a sledovat jste je mohli v sobotu od devíti na YouTube, Mall TV, stránkách Pražského filmového kufru nebo na Facebooku. Pokud Vám ale něco uniklo, můžete se zpětně podívat na stránky prazskyfilmovykufr.cz, kde najdete jednotlivé debaty i celý záznam Fest dne.

Jako každý rok se i tento přihlásila do soutěže některá Dismančata. A jak to dopadlo? Johanka Racková vyhrála s animovaným filmem Žmolíkovi v kategorii do deseti let, vlastivědka letošní druhé skupinky pojmenovaná Muchovci obsadila dělené první místo v kategorii hraný film 11–15 let. Julča Součková pak se svým filmem A co jsem zdědila já? získala jak cenu za dokumentární film ve své věkové kategorii, tak cenu diváckou, kde byla nominována i s letošní VO první skupinky Bohům, co nade mnou tenkrát nestáli. Za střih svého animovaného filmu dostal čestné uznání poroty Šimon Kučera. Kompletní výsledky 2020 najdete zde: https://www.prazskyfilmovykufr.cz/clanky/vysledky-2020

Výhercům moc gratulujeme a těšíme se za rok, snad už naživo!

Meda Folprechtová

Spustit audio