Předletní soustředění Dismančat

24. červen 2019

V Kinského sadech na úpatí Petřína proběhlo 8. června soustředění věnované připravované inscenaci z textů Daisy Mrázkové.

Protože se pohádky Daisy Mrázkové většinou zabývají návratem k přírodě, zdálo se, že v parném  letním dni bude opuštění koberce v rozhlasu a pobíhání v trávě, lezení po stromech a cákání ve vodě pro zážitek dalšího zkoušení přínosnější.

soustředění v Kinského sadech

Soustředění navštívila Zuzana Bambušek Krejzková, divadelní a filmová kostýmní výtvarnice a scénografka, se kterou si děti povídaly o Krtonožce a o tom, jaké že to vlastně má ty přední pracky, jako krtek, ačkoli je brouk. Proč asi autorka Daisy Mrázková udělala z této Krtonožky hlavního protivníka svých hrdinů Jácíčka a Veverky a koho by svým chováním asi nejlépe připomínala? Nakonec si takové přední pacičky všichni vyrobili. Ukázalo se například, že jimi nemůžete nikoho pohladit.

soustředění v Kinského sadech

Některé stromy v parku před Národopisným muzeem vypadají, že jsou už součástí nějaké scénografie, čehož jsme hojně využili a většinu situací, které jsou v našem textu, se pokusili tady zahrát. Třeba filozofování Jácíčka s Veverkou pod jejím stromem o tom, zda má smysl volat na někoho: Jsi doma? (Protože ať odpoví jakkoli, je patrné, že doma je.) Představitelky Veverky se výšek trochu bály, takže nakonec seděly na větvi docela nízko.

soustředění v Kinského sadech
soustředění v Kinského sadech

Stačilo sundat si boty a hrubá kůra stromu jim ve stoupání pomohla. Také bylo hned patrnější, že Slon-strom (děti pořád myslely, že je to prostě opravdový slon) je v naší pohádce opravdu jen velký strom, který dává stín a slonu se jen trochu podobá, když se díváte ze správného místa. Ve stínu stromu se všechny pohádky dobře poslouchají, anebo se člověk může nechat pohledem na třepotání lístků ukolébat až do snů. Příběhy o všech těch květinách a zvířatech se mu můžou jen zdát. A některé děti byly už v tom čase těsně před prázdninami opravdu unavené ze všeho toho učení a objevování světa. Když byla únava z práce největší, udělali jsme si tedy piknik nebo hráli hry. Doufejme, že si ten zážitek z přírody děti s tématem inscenace propojí a udrží v paměti až do premiéry.

Viktorka

Spustit audio