Projekt Petr Ginz

24. duben 2007

Tato akce bude hlavní událostí DRDS v květnu: ze severoněmeckých Brém přiveze přes třicet hostů do Prahy DOBROBUS v úterý 15. května. Všech pět dnů jejich pobytu (odjíždějí se stej- nou firmou v neděli 20. 5.) bude naplněno bohatým programem. Příprava a samotný pobyt hostů zaměstná především všechny účinkující a vedení souboru - ti jsou o podstatě a smyslu akce dostatečně informování, proto teď co možná nejstručnější informace pro všechny ostatní:

Petr Ginz byl kluk, který se narodil v roce 1928 v Praze. Už jako školáka ho bavilo psaní - ale škola pro něj skončila v jeho čtrnácti letech. Spolu s mnoha dalšími židovskými dětmi byl deporto- ván do Terezína. Tam psal a kreslil do časopisu Vedem, který si vydávali kluci věznění v budově, kde je dnes Muzeum terezínského ghetta. Ani Petra neminul na konci roku 1944 transport do Osvětimi. Osvobození tohoto koncentračního tábora se nedožil, Němci ho připravili o život v plynové komoře. Po desítkách let se první izraelský astronaut Ilan Ramon rozhodl vzít s sebou na palubu raketoplánu Columbia jednu z kreseb Petra Ginze (Měsíční krajina), aby tak uctil jeho památku. Jak ale asi víte, raketoplán zanikl při návratu na Zemi - a s ním shořela i kresba Petra Ginze. Tehdy se o Petrovi začalo mluvit, v Praze se navíc dokonce našel jeho deník, který si psal ještě před transportem do terezínského ghetta.

Letos v únoru jsme spolu s německým sborem a smyčcovým orchestrem třikrát uvedli "Kantátu na paměť Petra Ginze", kterou složil Stephan Reiss s použitím některých částí z deníku Petra Ginze. Autor ji bude dirigovat také v Praze: v divadle Minor ve středu 16. května v 18.00 a v sobotu 19. 5. v 18.00 v Kulturním centru Zahrada na Chodově. Počítáme s tím, že se na jeden z obou podvečerů každý ze souboru určitě přijde podívat - do obou míst ostatně dobře trefíte. Kromě Kantáty v podání šedesátičlenného německo-českého sboru dojde i na ukázky z toho, co Petr Ginz napsal, a také na promítání záběrů z naší zimní cesty do Brém. Více aktuálních informací o pobytu německých přátel v Praze se budete samozřejmě dovídat z našich internetových stránek, na kterých už se jistě dobře vyznáte, od fermanu po aktuality...

autor: Václav Flegl
Spustit audio