PRVNÍ KROK DO NOVÉHO SVĚTA

7. únor 2007

27. listopadu 2006 se odehrál první ze čtyř koncertů, které pod patronací České filharmonie pořádá Český studentský orchestr, těleso složené z vynikajících mladých muzikantů - ať už budoucích profesionálů nebo amatérů. Publikum tvořila tisícovka pražských a středočeských gymnazistů. Ohlasy některých studentů na první koncert, kde zazněla Janáčkova Sinfonietta, přinášíme.

Překvapení Jako všichni ostatní ze třídy jsem se na návštěvu Rudolfina netěšil. Představa, že budu sedět a dvě hodiny poslouchat nějaké fidlání, se mi nejevila zrovna ideální. Tento dojem ještě více umocnilo to, že jsem o Janáčkově Symfonietě nikdy neslyšel. O to větším překvapením pro mě představení bylo. Já jako hudební analfabet bez hudebního sluchu jsem díky skvělému výkladu moderátora i dirigenta skladbu pochopil. První část s výkladem byla opravdu zajímavá a dokázala z mého pohledu povznést vážnou hudbu na úroveň snesitelnou i mladší populaci. Druhá část, v které jsme skladbu slyšeli celou, ještě umocnila krásný prožitek z hudby. Dalším vynikajícím nápadem byla brožura s CD diskem uvnitř. Můžu říci, že ačkoliv vážnou hudbu neposlouchám, Janáčkovu Symfonietu nyní poslouchám téměř každý den. Obdivuji Studentský orchestr, dirigenta i celý realizační tým a tímto moc děkuji. Získali jste dalšího posluchače. (Filip Škarda, 18 let - Gy Soběslav)

Samotná skladba se mi moc nelíbila pro její roztržitost a takové "šoky". Hudba byla klidná a tichá a najednou výbuch, až jsem se skoro lekl. Ale na druhé straně se mi velice líbil rozbor skladby a vysvětlení jednotlivých vět. Celkový zážitek mi také snižoval malý prostor na nohy. (Petr Toman, 17 let - Gy Soběslav)

Mně osobně by se více líbilo, kdybychom si vyslechli raději dvě nebo tři skladby bez rozebírání. Připadalo mi to zbytečné a občas i docela zdlouhavé. (...) Na koncertě vážné hudby jsem nikdy předtím nebyla, a proto mohu říci, že jsem byla nadšena. (Soňa Jantolová, studentka sexty - Gy Horní Počernice)

Spustit audio