Říjnové aktuality

29. říjen 2002

Říjnové aktuality souboru, jak je přineslo poslední čílo měsíčníku Dispress:

Ze souborového Dispressu 112

KRONIKA

* Určitě nejpříjemnějším zážitkem měsíce byla premiéra pohádky Princezna na hrášku. Zuzana Malá přivedla na jeviště v Klubu Mlejn usměvavé a hravé účinkující - bylo vyprodáno a závěrečný potlesk byl upřímný, protože dílko je svěží, vtipné a dobře zahrané. Gratulujeme tedy všem účinkujícím, děkujeme Barboře Veselé za nápaditou (a přitom jednoduchou) scénu a Zuzce blahopřejeme k první samostatné režii.

* Na samém začátku října nás na čtvrteční zkoušce navštívila Ela Weisbergerová. Kdo je členem souboru déle, zná ji velmi dobře, v terezínské inscenaci Brundibára před šedesáti lety zpívala roli Kočky, od roku 1991 se s ní známe a pravidelně se vídáme: na zájezdu ve Spojených státech, kde Ela nyní žije, uváděla naše představení jak v Severní Karolíně, tak v New Yorku.

* Na neděli 13. října připadl náš druhý večer v domě U Zelené žáby. Vybrali jsme pro něj dvě představení z táborové Vlastivědné olympiády. Zmatky se zahajovací hodinou šalamounsky vyřešila Zdena tak, že se začlo jak v šest, tak v sedm, přičemž Zuzčina skupinka si Havlíčkův Brod zahrála dvakrát, Frantova básnickou stínohru jednou a mezitím žertoval Karel Weinlich o životě. Všichni jsme si na místě dali závazek, že už to víckrát neuděláme a že začneme vždycky jen jednou, i kdyby trakaře padaly.

* Šuhaj Nikola se také v tomto měsíci hrál dvakrát: 14. a 15. října. V pondělí a v úterý 25. a 26. listopadu mají k návštěvě zbojnického představení další příležitost ti, kteří Šuhaje Nikolu ještě neviděli (ovšem to je jaksepatří ostuda, stěží omluvitelná). Těší se na vás zbojníci i žandarmové.

* Pro pořádek ještě znovu uvádíme osobní maily pro služební potřebu i pro potěchu:

Zdena: zfleglov@cro.cz

Václav: vaclav.flegl@cityofprague.cz

Stáňa: slojkova@cro.cz

Telefony prošly onou známou kosmetickou úpravou, rovněž pro připomenutí znovu:

kancelář: 221 552 423, 221 552 425

zkušebna: 221 552 424

* V pátek 8. listopadu by měl být hostem pořadu Hnízdo pan Petr Hnízdo. Nezůstane jen u slovní hříčky, nebudeme mluvit ani o čápech černých nebo sokolech pan Hnízdo je v Praze proto, aby propagoval dění ve Vídni, v hlavním městě našich jižních sousedů. Chceme s ním tedy mluvit o tom, jak tam žijí děti, jak to vypadá v rakouských školách, o co se zajímají a jak ve volném čase žijí rakouští školáci. Poslouchejte v přímém přenosu krátce po 15. hodině!

* Na premiéře Mušketýrů v neděli 10. 11. bude opět otevřen stánek na levnou krásu s  CD a kazetami z produkce DRDS: přemluvte své rodiče a prarodiče, ať si do portmonky vezmou o dvě tři bankovky více. Blíží se Vánoce a je tu ještě další dobrý důvod: mladí a noví by měli postupně vrůstat do repertoáru služebně starších ostatně s připomenutím písniček z Bumtarata na vrata nebo Zobáků jsme už začali

* Navzdory napjaté finanční situaci vydáme ještě do Vánoc slibovaný a dlouho očekávaný Almanach už s vročením 2003. Zmapujeme v něm souborovou činnost od roku 1998, otiskneme mnoho fotek a textů. Při této příležitosti se znovu obracíme na rodiče s prosbou o finanční podporu: je možná v podstatě trojí cestou: umístěním firemní reklamy, kryté příslušnou smlouvou, dále přímým sponzorským darem, anebo úhradou konkétní faktury za předtiskovou přípravu nebo samotný tisk. Umožníme, aby jakýkoliv příspěvek mohl být uplatněn jako odpočitatelná položka ještě v roce 2002! Vše lze domluvit jak s produkční souboru Stáňou Lojkovou, tak s Václavem. Výsledná forma Almanachu bude shromážděným prostředkům odpovídat, v každém případě ale vyjdeme!!!

* Japonský týden je název akce, která se v Praze uskuteční od 3. do 10. listopadu. Přes 700 japonských umělců a řemeslníků, ale také divadelníků a tanečníků bude předvádět tradiční japonská umění, včetně malování, úpravy květin, dřevořezby, loutkového divadla a tak dále. Spoustu věcí si bude možné přímo na místě vyzkoušet. Všechny výstavy, koncerty a představení jsou zdarma, na většinu však je třeba včas vyzvednout místenky, protože jinak se do sálu nevejdete. Podrobný program máme na prospektech, kdo bude mít vážně vážný zájem, ať se nebojí a řekne si o ně.

* Do domu U Zelené žáby jsme zařadili dvě listopadová představení, obě najdete ve fermanu, ale pro přehlednost na ně zvlášť upozorňujeme: ve středu 13. 11. uvedeme nedávno premiérovanou Princeznu na hrášku (od 18 hodin) a o dva dny později, tedy v pátek 17. 11. od 19 hodin Jak je důležité míti Filipa. Všimněte si, jak důkladně jsme zmínili začátky! Smyslem pokusu je odehrát představení, na která je příjemné přivítat třeba 40 až 60 diváků, v komorním prostředí v samém středu města uvidíme, jak se pokus vydaří. Každému, koho pozvete, sdělte, že vstupné je ještě o něco málo nižší, případně stejné jako v Klubu Mlejn. Kdo U Zelené žáby dosud nebyl, najde si na mapě Prahy ulici U Radnice. Z nového náměstí Franze Kafky (na předloňských mapách města ještě není), když vykročíte ze Staroměstského směrem do Kaprovy ulice, je už dům U Zelené žáby dobře vidět, ale samotný vchod je nejprve úzkým průchodem do dvora, pak za roh a skoro hrb a po dvacítce schodů ke dveřím Muzea dětské kresby!

* Hory pro statečné lyžníky se uskuteční v posledním lednovém týdnu, na den přesně od neděle 26. ledna do neděle 2. února. Budeme opět v Peci pod Sněžkou, ve známém domečku. Přihlášky se přijímají obvyklým způsobem, do úplného vyčerpání lůžkové kapacity: nehledí se na city, ale spíše na samostatnost v pohybu na hřebenech hor, na lanovkách, v lavinových svazích a mléčných barech.

autor: DRDS
Spustit audio