V den druhé premiéry Bratrů v poli si připomínáme 119. výročí narození našeho zakladatele Miloslava Dismana

25. duben 2023

Zakladatel našeho souboru, vynikající pedagog a skvělý rozhlasový reportér Miloslav Disman se narodil přesně před 119. lety. Jeho skorojubileum dnes oslavíme v Minoru druhou premiérou Bratrů v poli.

V rozhlase se děti pod Dismanovým vedením poprvé představily se stylizovanou reportáží Podblanické děti návštěvou v Praze. Tu se bohužel ve zvukové podobě nepodařilo zachránit. Nejstarší dochovanou nahrávkou je tak o rok mladší voiceband Tatínek pracuje v továrně.

Už tehdy se dalo o Dismanově spolupráci s dětmi přemýšlet jako o souboru, jelikož se sestava recitátorů skládala velmi často ze stejných členů. Oficiálním datem vzniku ale Disman určil 15. září roku 1935. I poté s dětmi pracoval na sborových recitacích, ve kterých se nebál ani náročnějších témat. Během mobilizace v září roku 1938 mohli lidé například z amplionů slyšet, jak Dismančata recitují pásmo Jdou naše pluky, jde rota za rotou.

Miloslav Disman v rozhlasovém studiu

A přestože se soubor ve svých začátcích věnoval převážně rozhlasové a divadelní tvorbě, nechtěl Disman zaměření svých svěřenců nikdy striktně definovat. Sám to řekl i na jedné z tradičních schůzí z rodiči, které jsou na souborovém programu dodnes, ale na rozdíl od těch Dismanových z nich neexistují zvukové záznamy.

„Zaprvé - působit na všechny děti a vést je k chápání a prožívání umění. Zadruhé k tvůrčí aktivitě v uplatnování estetické stránky mluvy a chování i veškeré činnosti vůbec. A nejtalentovanější, ale opravdu jenom nejtalentovanější, podchytit v dalším rozvoji i pro pozdější tvůrčí práci a spolupráci umělecké tvorby profesionální," řekl tehdy Disman. Na jeho pojetí se snažili navázat i všichni jeho následovníci. Těmi byli Jan Berger, Zdena a Václav Fleglovi, Jana Doležalová Franková a aktuálně v čele souboru působí Magdalena Gracerová Chrzová.

Miloslav Disman se narodil i zemřel v Bělé pod Bezdězem, kde má na domě s číslem 84 od roku 2004 svou pamětní desku. Dismančata byla tehdy u toho. Za Dismanem do Bělé pod Bezdězem se ale pod vedením Fleglových podívala už v roce 1995 a několikrát také po stém výročí od narození zakladatele souboru. Naposledy to bylo v roce 2014. 

Spustit audio