Velbloudice Pepita si letos poprvé zaplive. Skauti ji v květnu dovedou do Chříče a pražského Činoherního klubu

9. květen 2023

Je draží dostat z Vysočiny do Prahy velbloudici nebo lavici? Jak zabránit řezníku Hnátkovi, aby udělal z Pepity guláš? A co se stane, když plivnete nacistickému důstojníkovi na holínku? I to se můžete dozvědět na představení Pepito, (ne)plivej!, které v tento měsíc hrajeme hned dvakrát. V pátek 26. května jedeme do Chříče a o tři dny později nás můžete vidět v pražském Činoherním klubu. Čekání si můžete zkrátit u fotek Sary Baalbaki a reportáže, kterou točili Ráchel s Míšou.

Příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí pro DRDS napsal Miloš Doležal. „Psal se rok 1945, konec května, bylo po hrozné válce a jako skauti jsme už zase mohli nosit skautské kroje a scházet se v klubovnách, což nám před tím nacisté zakázali. A tehdy jsme ji poprvé uviděli. U nás na Vysočině, v lese na mýtině. Byla krásná a mohutná. Zvědavá. Vtipná. A tvrdohlavá. Vyzvala nás na společnou cestu.“ Tak vzpomíná Vladimír Kolomý, skautským jménem Maják. 

Vydejte se s Berouškou, Bubim, Majákem a Boříkem na dvouhrbou pouť z Havlíčkova Brodu až do Prahy. A potkejte řezníka Hnátka, skauta Jiřího nebo se nechte překvapit, kdo je vlastně malý skaut Miloš.

hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor
scénář: Miloš Doležal
režie: Jana Franková
scéna a kostýmy: Jakub Grec
hudba: Jakub Sejkora
texty písní: Miloš Doležal
asistent režie: Filip Svoboda
produkce: Alena Převrátilová

Pokud se inscenace hraje samostatně, po jejím zhlédnutí následuje malá dílna, ve které si můžete zkusit odpovědět na otázky: Kolik dní se asi jde pěšky z Havlíčkova Brodu do Prahy, přes Čáslav a Kutnou Horu? Jak asi vypadala v roce 1945 krajina v Čechách? Ušli byste sami a pěšky takový výlet? Co byly vlastně potravinové lístky a čím se správně živí velbloudi? Kdo jsou skauti a proč je nacisté zakázali? Připadá vám ta cesta jako rozumné rozhodnutí, nebo byste to vymysleli jinak? 

Představení je vhodné pro děti od 10 let. 

Premiéra 30. listopadu 2018 v Divadle Minor

Spustit audio