Vezeme náklad radosti a úspěchu z Pražského filmového kufru. Filmy vítězily, Dismančata moderovala.

9. listopad 2021

S festivalem mladých filmařů Pražský filmový kufr spolupracujeme už řadu let. V rámci jeho letošního 5. ročníku jsme ale vytáhli z rukávu kromě trumfů i všechny ostatní karty. Pojďme si tedy partii důkladně rozebrat.

Jako první jsme na stůl položili srdcovou dámu se srdcovým klukem. Meda s Matějem pomohli pořadatelům vyzpovídat letošní nominované. Zkušenosti z rozhlasového ateliéru se v nich nezapřou. Jejich otázky byly jasné, nekompromisní a tvrdé jako vždy - a to i směrem k jejich souborovým kolegům Karlovi, Vilémovi a Míšovi z 6. skupinky, která soutěžila s Alenkou v říši divů.

Právě Alenka byla jedním z letošních výherních snímků - konkrétně v kategorii Nejlepší experimentální film od tvůrců do 10let. Za DRDS si cenu vyzvedli Ráchel, Vilém a Karel. Podívejte se na bezprostřední i méně bezprostřední reakce.

Nebodovala ale zdaleka jen Alenka. Ve speciální kategorii Moje místo zvítězil dokument 90. let paní K., který o své kuchařce ze školy natočila Julča Součková. Ta se bohužel předávání nemohla zúčastnit, protože ji covid zavřel doma. Připomněl ji tak alespoň medailonek a Franta na podiu.

Dalším oceněným byl Alex, který opanoval kategorii Nejlepší dokumentární film do 15let se svým snímkem Doba plastů. Tím ale zdaleka nekončila jeho chvilka slávy. Společně s Johankou Rackovou zaskočili za koronavirem odstaveného Ondřeje Bauera a celý večer naprosto s přehledem odmoderovali. Jak si po boku Tomáše Měcháčka vedli, se můžete podívat sami ze záznamu.

Moderátorskou roli si vyzkoušel třeba i Míša Vrubel. V rámci dopoledního bloku si vedle sebe posadil herečku Aňu Geislerovou a zadarmo jí nedal ani písmeno.

A nesmíme zapomenout ani na drobnější, leč neméně významná ocenění. Šimona porota pochválila za zvuk v jeho filmu Paint it black. A na seznamu vyznamenaných se objevil i snímek Zesna, ve kterém pod režijním vedením svém starší sestry hrála Tonička Bejčková.

Na všechny zmíněné filmy se můžete podívat ZDE.

Spustit audio