3. den soustředění v Jesenici 2021

17. srpen 2021

Třetí den tábora se nesl ve znamení detektivní hry, kterou nám připravila Bětka. Přinášíme taky reportáž z filmového ateliéru.

Sherlock Holmes a ukradené listy

Byl pozdní večer. Svíčka vrátného dohořívala a on šel zkontrolovat listiny, předmět, který měl za úkol hlídat a každý den se přesvědčit, že jsou na svém místě v sejfu. Tento všední večer se ovšem lišil od ostatních. Listiny zmizely.

Detektiv dorazil na místo rychle. Rozechvělý vrátný již stál u dveří a detektiv začal pokládat otázky. Byli čtyři podezřelí, Alex McGee – vedoucí firmy, jeho žena Maia, Alexův podřízený Floyd Brooks a jeho žena Shelly. Detektiv si důkladně přečetl rozpis příchodů a odchodů a pak začal vyzpovídávat podezřelé, začal u Alexe a jeho ženy Maiy.

Na první pohled vypadali jako bezstarostný a šťastný manželský pár, měli se rádi a o peníze nebyla nouze, v tom byl ovšem ten problém – Maia, manželka Alexe, zdědila dvě třetiny po svém dědečkovi, její sestra Shelly, manželka Floyda, dostala zbytek, neměly spolu tedy dobrý vztah a ukrást listiny mohly kvůli pomstě. Shelly aby dostala její sestru a manžela na mizinu, Maia aby ztížila život Shelly ještě o trochu více.

Avšak jejich den, Maiy i Alexe, vypadal běžně. Jediná podivná věc je, že když Maia hledala svůj počítač v kanceláři Alexova podřízeného, kde měl být, tak tam nebyl.

Začalo se stmívat, už nebylo moc času. Detektiv se odebral vyzpovídat Floyda a Shelly, tam si jen jen potvrdil svou teorii o rozepři v rodině, Shelly se s Maiou skutečně nenáviděla. Času stále ubývalo, zbylo tedy se jen podívat na stopy do kanceláře Floyda a Alexe, jako první se detektiv ubíral do kanceláře Floyda, tam leží jeho otevřený počítač se zprávami s jeho ženou.

Shelly – ahojky, jak zítra

Floyd – hele, chodi na obed kol. 12, takze nekdy potom se stavim

Shelly – urcite tam nikdo nebude, že jo

Floyd – lepsi cas na to nebude

Shelly – dobře, tak ja prjdu, tak v pul jedny, pujdem na obed a ja to odnesu

 

Detektivovi už bylo vše jasné.

 

Detektiv s důkazy formuluje policejní výpověd:

Pachatel – Floyd a Shelly Brooksovi

Motiv – Závist o zděděné peníze

Čas krádeže – Když byl Alex McGee, vedoucí firmy, na obědě

Důkazy – Maia, žena vedoucího Alexe McGeeho, v času krádeže neviděla Floyda Brookse ve své kanceláři, pak máme i mobilní zprávy mezi Floydem a jeho ženou Maiou, které je dosvědčují.

 

Tento večerní program se lišil od ostatních, jelikož byl ve formě interaktivní hry. Šlo o hru, kde jsme my, děti, byli v roli detektiva a asistenti hráli postavy ve hře. Rozhodly jsme se tedy sepsat tento večerní program jako detektivní příběh.

Co připravuje filmový ateliér?

Se členy filmového ateliéru jsme chodily od chatky k chatce a snažily se vypozorovat, co že to chtějí točit. Film. S sebou nesli dřevěnou desku a roští. Taky měli deku, maskáčovou bundu a fotbalový míč.

Následovaly jsme výpravu nejdříve do chatky číslo 2, poté do chatky číslo 9, nakonec jsme se přeci jen vrátili na dvojku. Filmaři se jali připravovat scénu. Shodili závěsy a deku připravili k rychlému použití, tedy zahřátí. „Připravujeme němý film do minuty,“ vysvětlila nám Kačka Kašická, nejstarší členka štábu.

Danny měl za úkol vyklidit scénu od nežádoucích kolemjdoucích, přiblížilo se samotné natáčení. Z okna jsme pak ještě zahlédli, jak Maruška provádělo něco s míčem a Kačka ji následně zabalila do deky. Zbytku natáčení jsme se bohužel zúčastnit nemohly.

Připravily: Vali Bonnet, Mia Klimková, Elenka Vanová, Kristýnka Folprechtová a Bianca Chuffartová

Spustit audio