5. den soustředění v Jesenici 2021

19. srpen 2021

Největší událostí pátého dne byl divadelní večer, zaměřili jsme se také na bodování úklidu. Kulturky se začínají rýsovat, na vlastivědky vznikají finální koncepty a scénáře.

Divadelní večer a Olgoj Chorchoj

Středeční večer byl zajímavý tím, že nás čekal divadelní večer, který si pro nás připravili asistenti pod vedením Matyáše a Filipa.

Asistenti nacvičili šest představení, z toho jedno bylo drama epické – Matka Kuráž a její děti od Bertolda Brechta – tři realistická dramata – Maryša od bratrů Mrštíkových, Revizor od N. V. Gogola a Strýček Váňa od Čechova – a dvě modelová dramata – Pan Biederman a žháři od Maxe Frische a Návštěva staré dámy od Friedricha Dürrenmatta.

Nejoblíbenější hrou dětí byl Strýček Váňa, ve kterém excelovali Josef s Jirkou a nepochybně zaujali svým emotivním chováním. Představení vyvrcholilo tím, že Jirka začal střílet z bambitky. Děti mají tedy nepochybně veliké štěstí, že se Jirka s Josefem nikdy nezlobí.

Dále si děti oblíbily představení Návštěva staré dámy, které zase mohlo upoutat vaši pozornost svým originálním námětem a vyvíjením příběhu, který sice asistenti nemohli ztvárnit celý, ale přesto byl úryvek velice zajímavý a propracovaný.

Při přestavování scén se povídalo i o Olgoji Chorchojovi, bájném červovi, který posloužil jako výplň času. Nedozvěděli jsme se tedy jen o rozdílu mezi žánry, ale i to, že Olgoj Chorchoj může měřit i metr a vyskytuje se na poušti Gobi.

Jak tedy můžete poznat, ani humor tento večer nechyběl.

Boj o nejuklizenější chatku

Od příjezdu se na táboře ve všech chatičkách boduje. Jako každý rok vedou chatičky s nejmladšími členy rozhlasu. Abychom byly přesnější tady je bodování – známkování – všech chatek po pátém dni:

Chatka číslo 1 (holky): 4, 3, 3, 3, 5

Chatka číslo 2 (holky): 1, 1, 1, 2, 1

Chatka číslo 3 (kluci): 1, 4, 3, 2, 2

Chatka číslo 4 (kluci): 3, 4, 2, 2, 4

Chatka číslo 5 (kluci): 2, 3, 2, 3, 3

Chatka číslo 6 (holky): 2, 3, 2, 4, 2

Chatka číslo 7 (holky): 1, 1, 2, 1, 1

Chatka číslo 8 (kluci): 2, 2, 2, 3, 3

Chatka číslo 9 (holky): 2, 1, 1, 2, 2

Chatka číslo 11 (holky): 3, 3, 3, 4, 4

Chatka číslo 13 (kluci): 2, 2, 2, 3, 2

Chatka číslo 17 (holky): 1, 1, 1, 1, 1

Jak jste si mohli všimnout, některé chatičky jsou velmi čistotné a jiné zas ne! Zeptaly jsme se některých jedinců, co si o bodování myslí.

Kačka z chatky číslo 11 říká: „Podle mě je to fér, protože my si tam fakt neuklízíme a máme tam opravdu ‚bordel‘. Myslím si, že jsou na nás dokonce až moc hodný.“

Adéla z chatky číslo 1 má jiný názor: „Podle mě je to velice nespravedlivé. Naše chatka je vždy uklizená na jedničku nebo na jedničku s hvězdičkou. Dneska jsme dostali první pětku a myslím že to opravdu přehání.“

„Jsem ráda, že máme zatím pořád jedničky, a doufám, že to tak zůstane i nadále. (I když se bojím že nás za chvilku to uklízení omrzí.) Jinak souhlasím s ostatními, že porotci nejsou moc přísní.“ svěřuje se Coco z chatky číslo 17.

Nakonec nám dá svůj názor na bodování Lucie, jedna z porotkyň: „Myslím, že si nejlépe uklízely malé holky, pro které dobré bodování znamená hodně. A jak jste si mohli všimnout, největší nepořádek dělaly velké holky, pro které bodování znamená jenom nedostat ‚letečák‘. Ale byla jsem přesvědčená, že největší svinčík budou dělat kluci, kteří si podivuhodně uklízeli celkem dobře.“

Připravily: Vali Bonnet, Mia Klimková, Elenka Vanová, Kristýnka Folprechtová a Bianca Chuffartová

den pátý

den pátý
den pátý
den pátý
Spustit audio