6. den soustředění v Jesenici 2021

21. srpen 2021

Po šestém dni došlo ke střídání ateliérů. Zkoušení vlastivědek je v plném proudu, stejně jako kulturky a Say Hi. Včerejší večerní program byl celkem volný, hrály se deskovky. Také vás seznámíme s našimi denními programy.

Motto dne: Zahneš doprava, jedeš doleva

Jako každé ráno nás nejdříve probudilo Rádio DISS. Jakmile skončilo, tak jsme se odebrali na výbornou Šárčinu snídani, kterou jsme si jako vždy velmi pochvalovali a také vychutnali.

Po snídani začali ateliéry. Pro ty, kdo si denní program nepamatovali je tu cedule. Pokaždé je trochu zakódovaná. Pokaždé má rozvrh nějaké téma, například auta nebo zvukaři. Toto je příklad ze včerejšího dne:

8:00 Táta, táta je tady!!!

8:30 Kam to strouháš tu okurku…?

9:15 Dívej, jakej jsem švadlena

10:45 Vodník… A, a říká mi Fando

13:00 …No jo! Mně do buchet!

14:30 Haló, haló, tady Kolombo

16:00 Horolezci, horolezkyně, horolezčata…

16:30 Maminko, já bych chtěl mlíko. Já vypiju klidně celej litr.

16:45 VOno někde hoří?

18:30 A máme po gáblíku, Pepo.

20:00 Jú, hele, Máňa!

22:00 Správnej horolezec, když zalehne, tak spí.

Motto dne: Poláci, Němci, Sověti…A…cizinci… Ne, Rumoni povídal! Hasiči z Máni, 1978

Ptali jsme se, jestli členi programům rozumí. „Já jo, ale vím to, protože jsem tady byla už dříve,“ říká Mira. Viktorie nám prozradila že programům tozumí z části: „Nepřijdou mi moc zábavné, protože jim většinou nerozumím.“

Večerní program: deskový ráj

Deskové hry tvořily hlavní náplň včerejšího večera, zahrát si bylo možné strategické hry, jako například šachy, avšak i rychlé hry na reflexy, což byl třeba stolní fotbálek. V jednotlivých hrách jste se dokonce mohli přenést i do odlišných časových období.

S karetní kartou BANG, bylo možné se navrátit do dob starého divokého západu, šerif a jeho pomocníci se snaží odrovnat bandity a banditi se snaží úplně o to samé, ačkoliv opačně. Ale nikdy nejde vše podle plánu, ve hře se vyskytuje ještě odpadlík, zákeřný kovboj, který to hraje na obě strany a snaží zůstat jako poslední naživu. Hra končí ve chvíli kdy umírá šerif či všichni bandité. Zazněly poslední výstřely, divoký západ opět na chvíli utichl. Jen ztrhaný přeživší celé přestřelky odchází z městečka se zářením zapadajícího slunce.

Kromě adrenalinových a akčních her se zde nacházely i klidné oddychové hry, jako byla například Kariba. V savaně u napajedla platí zákon silnějšího. Jednotlivá zvířátka jsou označená číslem, každé zvířátko má své místo u napajedla, jenže chamtivost není jen lidská vlastnost. Jakmile přijdou tři zvířátka s větším číslem než ty, které již u napajedla jsou, můžou je již zmíněná tři zvířátka s větším číslem vyhnat. Jedině kde to funguje opačně, je u myší a slonů, protože jak je dobře známo, sloni se bojí myší. Jakmile jsou všechna zvířátka dostatečně hydratována, rozběhnou se do savany pro další zajímavá dobrodružství.

A teď se hlásím já, Kačka!

Během deskového večera přišlo ale ještě jedno překvapení. Mým běžným večerním programem je to, že fotím a otravuji ostatní děti na programu se svým foťákem.

Balancuji na stolech a snažím se chytnout ten nejlepší úhel, když ale v tom momentu slyším malého Kubu Krále, který mne prosí, zda by si nemohl vyzkoušet něco vyfotit. Seskočím ze stolu a nadšeně mu předávám celou svou filosofii fotografie a on mě kupodivu se zájmem poslouchá. A bylo mi to jasný, můj večerní program se náhle mění v zasvěcování Kuby do umění foťáků!

Když poprvé chytne pořádný foťák do ruky, jde vidět, že v jeho očích stoupá adrenalin a nadšení. Jdeme fotit. Kubu hned na první dobrou nejvíce zaujaly detaily, sice jsem mu kvůli mému objektivu nemohla dopřát makra různých figurek a lidských očí, ale i tak z toho měl velkou radost, tak asi dobrý.

Když beru foťák do ruky, abych se podívala na Kubovu práci, strašně mile mě překvapuje. Na to, kolik mu je a že to bylo jeho první focení, jsem z jeho výtvorů opravdu nadšená. Myslím, že Kuba by se fotce měl do budoucna rozhodně věnovat!

Připravili: Kačka Kašická, Nina Rudišová, Dan Vano, Kristian Páca a Tomáš Poláček

den šestý
den šestý
den šestý
den šestý
den šestý
Spustit audio